Olieverfschilderijen en aquarellen

Een relatieve nieuwkomer in het wereldje van de beeldende kunst is Bas Wouters. Deze Brabantse schilder doet na een lange pauze weer van zich spreken.

Met zijn werk laat hij zien het hele lyrische palet van het schilderen met olieverf te beheersen. Soms zijn zijn schilderijen subtiel en dromerig opgebouwd uit lagen verf die bij elkaar lijken op te tellen. Ze vragen om een aandachtige en zachte manier van waarnemen. De verscheidene lagen bedekken elkaar nooit helemaal, maar bestaan dankzij de lagen er onder. Bij het kijken naar zo’n werk begint onbewust het vermoeden van de kijker mee te spelen naar het onderliggende thema van het schilderij.

Een aantal andere werken zijn monumentaal geschilderd. Dikke lagen verf zijn met de vingers in plaats van een kwast aangebracht. Dit ‘schildergeweld’ maakt dat deze werken nadrukkelijk aanwezig zijn in de ruimte waarin ze hangen. Ze eisen de ruimte op.

Er komt een aantal thema’s in terug. Zoals de kandelaar, het wiel. De kandelaar staat volgens Bas voor licht en de verbondenheid tussen mensen. Het wiel herinnert ons aan het feit dat alles in voortdurende beweging is. Maar ook zien we een poort. Die laatste verbeeldt transitie; de momenten van ontwikkeling die eenieder in zijn/haar leven op zijn eigen manier beleeft. De ‘bot structuren’ in sommige van zijn schilderijen roepen het beeld op om naar de essentie van de dingen te blijven zoeken.

Naast olieverfschilderijen zijn er ook aquarellen van Bas Wouters te zien; kleine werkjes waarin vaak een soort verborgen tederheid schuilt. Sommige zijn voorzien van lijstjes die Bas opduikt in kringloopwinkels. Door het opnieuw gebruiken van die lijstjes gaan ze een wisselwerking aan met het aquarel en krijgen op die manier een nieuw leven dat heel anders is dan hun vorige. Ook zijn er te zien een drietal kleine schilderwerkjes waarvoor hij samen met de jonge ontwerper Studio Fabius Clovis drie ongebruikelijke lijsten maakte.

Het werk van Bas Wouters lijkt een appel te doen op menselijkheid. Het wil een lans breken voor het hebben van moed. Het is tegelijkertijd troostend en verontrustend. Het viert het leven. Het leven dat grillig is, hoopvol en soms onvoorspelbaar…. maar dat wel gevierd moet worden.

Met deze expositie in de prachtige oude kerk van Zuiderwoude heeft Bas geprobeerd een wisselwerking te doen ontstaan tussen zijn schilderwerk, de architectuur van dit tot bezinning oproepende gebouw en het binnenvallende daglicht. U bent tijdens de drie weekenden van harte welkom om tussen 13.00 en 16.00 te komen kijken. De meeste tentoongestelde werken zijn te koop.

Data: 11/12 juni, 18/19 juni en 25/26 juni 2022 (drie weekenden)
Locatie: kerkje Zuiderwoude
Openingstijden: zaterdag en zondag, 13.00 – 16.00 uur