Ieder jaar, van mei tot september, organiseert Cultuur in de Kerk – CatharinaStichting Zuiderwoude in samenwerking met de kerk een aantal zomertentoonstellingen met werk van verschillende kunstenaars op rij.
De reeks van dit jaar wordt afgesloten met een expositie van fotograaf C. Barton van Flymen. Van zaterdag 3 augustus tot en met 29 augustus staan zijn foto’s centraal in de kerk. In het veelzijdige oeuvre van Van Flymen vallen vooral zijn markante portretfoto’s op. De afgelopen decennia portretteerde hij honderden prominenten in zijn unieke stijl. Volkszangers, topsporters, politici, televisiesterren: Van Flymen legde ze allemaal vast met zijn camera, voor onder andere Het Parool, Avenue, De Volkskrant en Nieuwe Revu.
Dicht op de huid
Naar aanleiding van zijn vijftigjarige carrière als fotograaf stelde hij een boek samen met de hoogtepunten uit zijn werk. Zoals de voetballer Ruud Gullit juichend in bad na de 2-1 overwinning op Duitsland in 1988. Een jonge Hans Wiegel met zijn echtgenote in een familiaire setting. Of presentator Willem Duys met een handdoek om zijn middel die doet vermoeden dat hij net uit een zwembad komt. Dichter kun je als kijker niet bij deze grootheden komen. Maar de expositie geeft niet alleen een kijkje in de wereld van de vaak nog jonge coryfeeën. De bezoekers krijgen ook een prachtig tijdsbeeld van de afgelopen generaties. Welke portretten uit het omvangrijke werk van Van Flymen te zien zullen zijn blijft nog even onbekend, maar dat de foto’s de moeite waarde zullen zijn staat vast.
C. Barton van Flymen
Clifford Barton van Flymen werd geboren in Johannesburg, waar hij ook opgroeide. Uit weerstand tegen het apartheidsregime vertrok hij na de middelbare school uit Zuid-Afrika. Zijn voornaam Clifford veranderde in een C, omdat die hem teveel aan zijn geboorteland deed denken. Zijn tweede naam werd zijn nieuwe voornaam. Na een korte omzwerving door verschillende Europese landen belandde hij in Amsterdam, waar hij na verschillende baantjes aan de slag ging als nieuwfotograaf. Als autodidact maakte hij zichzelf de kunst van het fotograferen al snel meester. Omdat hij een nieuwkomer in Nederland was kende de meeste van de geportretteerden nog niet, maar wellicht werkte dat wel in zijn voordeel. Feit is dat hij in korte tijd doorgroeide tot een belangrijke fotograaf die kranten en tijdschriften met een gerust hart op de groten der aarde af konden sturen.
Van Aznavour tot Beyoncé
Journalisten als Mart Smeets en Frits Barend en Henk van Dorp werkten graag met Van Flymen samen. Daarom bestaat een groot deel van zijn werk uit foto’s van roemruchte voetballers, wielrenners en schaatsers uit verschillende tijdperken. Omdat Van Flymen ook met andere interviewers zoals Boudewijn Büch optrok, portretteerde hij ook vele schrijvers, chansonniers en grootheden uit de theaterwereld. Het levert een mooi compleet oeuvre op waarin zowel de veelzijdigheid van Van Flymen als zijn eigen karakter duidelijk opvallen. Van Flymen experimenteerde graag, maar nooit ten koste van zijn persoonlijke stijl. Van Hugo Claus tot Tante Leen, van Marco van Basten tot Monique van de Ven en van Dries van Agt tot Silvia Kristel en van Charles Aznavour tot Beyoncé: de hand van Van Flymen is altijd zichtbaar.
Tegenwoordig woont de fotograaf in Edam en bovendien woonde Van Flymen zo’n 25 jaar van zijn loopbaan in Zuiderwoude. De tentoonstelling krijgt daarmee ook een klein beetje een Waterlands karakter.