Zondag 9 april 2017

Kerkje van Zuiderwoude

Tijdens dit koffieconcert voert de Monnickendamse sopraan Wiebke Göetjes samen met haar Hojotoho-studio twee werken uit: de Koffiecantate van Bach (een komische mini-opera) en Der Schauspieldirektor van Mozart (een Singspiel met gesproken dialogen). Hojotoho is een onafhankelijke operastudio voor beginnende professionals en steengoede amateurs. Samen maken ze geweldige producties die toegankelijk zijn voor jong, oud, en alles daar tussenin.

De Hojotoho-studio

Wanneer:         Zondag 9 april, 11.30 uur (zie ook hieronder)
Waar:                In de kerk van Zuiderwoude
Entree:             Vrije toegang – er gaat een mandje rond voor een eigen bijdrage

U kunt ook om 10.00 uur komen. Wiebke werkt dan mee aan de kerkdienst die om 10.00 uur begint. Voorganger is ds. Charlotte Kremer.


Wie is Wiebke Göetjes?

Wiebke Goetjes werd geboren in Monnickendam. Zij studeerde aan het Conservatorium van Utrecht en deed tegelijkertijd de operaklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgde ze privélessen bij Cristina Deutekom. Na haar eindexamen werd Wiebke meteen gecontracteerd voor de rol van Carlotta Giudicelli in de Nederlandse productie van The Phantom of the Opera, een rol die zij twee jaar lang vertolkte. Daarna volgde de hoofdrol in de Aida van Verdi, en talloze hoofdrollen in Italiaanse en Duitse opera’s, zoals Nabucco, Turandot, Tosca, Madame Butterfly, Die Walküre, Tannhäuser, Fidelio, Ariadne auf Naxos en Der fliegende Holländer.

Wiebke zong jarenlang in het Staatstheater van Meningen in Duitsland en trad ook op in Praag, New York, België en Bangkok. In het Concertgebouw Amsterdam was zij vele malen soliste in het Requiem van Verdi en in concertante opera-uitvoeringen, waaronder Lady Macbeth in de opera Macbeth en Abigaille in de opera Nabucco van Verdi. Naast haar activiteiten als zangeres helpt Wiebke jonge zangers bij het starten van hun carrière. Met haar Hojotoho Operastudio organiseert zij workshops, privé-zanglessen en concerten.
Grote foto: Wiebke Göetjes als Elisabeth in Tannhäuser

Koffie in de tijd van Bach

Kaffeehaus Zimmerman in Leizig.

In de tijd van Bach werd koffie populair in Europa. Veel mensen vonden koffie echter gevaarlijk, vooral voor de jeugd. Toch ontstonden overal koffiehuizen. Dit waren belangrijke ontmoetingsplekken. Bach’s Kaffee Kantate is een komische mini-opera over de verslaving aan koffie. De première vond plaats in Kaffeehaus Zimmerman in Leizig. Bach was een trouw bezoeker van dit koffiehuis.

Verhaal van de Koffiecantate

De Koffiecantate is geschreven tussen 1732 en 1734. De cantate gaat over een man, Herr Schlendrian (Mijnheer Luiwammes), die zich erover beklaagt dat zijn dochter Lieschen verslaafd is aan koffie. Wat Herr Schlendrian ook probeert, het lukt hem niet om zijn dochter van de koffie af te krijgen. Pas wanneer aan de dochter een echtgenoot wordt beloofd in ruil voor de gelofte geen koffie meer te drinken, stemt zij toe. Maar in het huwelijkscontract laat ze een clausule opnemen die haar toestaat net zoveel koffie te drinken als zij wil.

Van alle werken van Bach komt de koffiecantate het dichtst bij een opera. Het libretto is geschreven door Christian Friedrich Henrici.
Overgenomen van Wikipedia