Ter inwijding van het Nieuwe Jaar hoort u op 1 januari Lucas van Helsdingen op schalmei, hobo (kopie van een Amsterdams instrument uit het eind van de zeventiende eeuw), hobo da caccia, chalumeau, sopraansaxofoon en basklarinet. Hij speelt, getrouw aan de traditie van onze Nieuwjaars-concertserie, alleen muziek van Johann Sebastian Bach; voor een blazer-alleen geen eenvoudige opdracht!

Programma: O.a. de Partita voor fluit solo, BWV 1013 (op hobo), en de Suite voor violoncello solo nummer II, BWV 1008 (op basklarinet).

Waar:                  Kerk van Zuiderwoude

Wanneer:            dinsdag 1 januari 2019 | 16:00-17:00 | kerk open om 15:30

Entree:                € 10,-

Reserveren:        Reserveren aanbevolen – tot uiterlijk 31/12/2018 – via: Jeanne Klein

Lucas van Helsdingen

Lucas van Helsdingen begon zijn muzikale loopbaan als saxofonist en basklarinettist. Later vulde hij zijn instrumentarium aan met oudere blaasinstrumenten. Hij speelt in The Flexible Outlook, La Copola Principal d’Amsterdam, Scordatura Ensemble en in verschillende orkesten en ensembles in binnen- en buitenland, en ook in theater- en dansproducties. Hij was medeoprichter van Calefax Rietkwintet en Barokensemble De Swaen.

Als hobobouwer is hij de laatste paar jaar vooral bezig met vroege Nederlandse hobo’s, en in verband daarmee heeft hij ook voor het Amsterdamse Rijksmuseum gewerkt. De meeste van zijn instrumenten bouwt hij zelf met behulp van een draaibank die gedurende de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan op een schip van de Amerikaanse oorlogsvloot. Aangezien Lucas op een oud vrachtschip woont en hij zijn werkplaats aan huis heeft, is de draaibank nu, na vele decennia, weer terug op het water.