Toon Vieijra (1948) fotografeert al op jeugdige leeftijd, maar de Ukulele die hij voor zijn 10e verjaardag krijgt betekent een omslag naar de muziek o.a. in schoolbandjes en studentencabaret. Hij gaat psychologie studeren en blijft actief als freelance gitarist en componist. In 2016 presenteert hij met Paulien Bom het foto/tekstboek Verlaten Huizen over Zuiderwoude en exposeert met 14 fotopanelen in de kerk aldaar (nu in permanent bezit van Het Schoolhuis te Holysloot). Vanaf die tijd durft hij zich naast psycholoog en componist ook fotograaf te noemen.

Kerk open op zaterdag 26 mei, weekenden 2/3, 9/10, 16/17 juni van 12 tot 16 uur

 

Toon Vieijra

Vanaf de jaren 80 bouwt Toon Vieijra (1948) een eigen studio op en componeert/produceert muziek voor Audiovisuals en Radio & Tv-commercials. Vanaf 1983 is hij als psycholoog en docent muziektechnologie verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn interessegebieden komen bij elkaar als hij vanaf 2000 door het conservatorium wordt gevraagd te fotograferen: workshops van gerenommeerde internationale muzikanten, concerten en een long term opdracht om de bouw van het nieuwe pand op de Oosterdokskade vast te leggen. Na het stoppen als docent legt hij zich toe op de fotografie.

 Werk

IN PERSPECTIEF is zijn eerste expositie met vrij werk en de keuze van foto’s daarvoor is tweeledig:

  • het perspectief van de foto’s: lijnen die convergeren of juist parallel lopen, details zonder context.
  • het perspectief van de fotograaf: een thematische selectie van zijn werk en het begin van zijn zoektocht naar de essentie van wat hij wil vastleggen.

Vieijra: “Een schilder moet elke pixel zelf creëren daar waar de fotograaf deze in principe cadeau krijgt. Maar de schilder kan zijn onderwerp geheel naar eigen inzicht vormgeven en vat in zijn werk een tijdsverloop in één beeld samen. De fotograaf bevriest de tijd en moet de variabelen in dat ene moment zien te treffen”.