BIJZONDERE EXPOSITIE “TUINEN” EN “IJSLAND-SCHAPPEN” door Juke Hudig

Van dinsdag 19 juli t/m zondag 14 augustus in de kerk van Zuiderwoude. Elke dag van 12:00 – 15:00 uur.

Juke Hudig is zelf aanwezig op zondag 31 juli en zondag 14 augustus.

Vanaf 1977 tekent Juke Hudig “tuinen” in pastelkrijt en potlood. “Tekenen is het blootleggen van geheimen, die de kosmos in zich draagt.  Het geheim van het licht, het geheim van de klankkleur, van de beweging, het geheim van de stilte”.

Behalve de “tuin”-pastels, exposeert Juke pastels van haar impressies van het landschap in IJsland, waar zij in 2012 naar toe reisde. Het oerlandschap en de wijde ruimte, waarin alle elementen samenkomen.

Juke Hudig ontwikkelt haar pasteltechniek onder invloed van de Franse schilder Odilon Redon. Zij bewondert zijn thematiek: de aandacht voor het onzichtbare achter de tastbare werkelijkheid en de openheid voor vele religieuze richtingen. “Mijn  moeder  gaf mij de liefde voor de planten mee en leerde mij kijken en onderscheid maken tussen zaailingen en het zogenaamde onkruid. Mijn vader was meer gericht op de bomen, de doorkijkjes, het hemelruim. Hij trok mijn blik uit het detail, de wijdheid van de kosmos in. Al tekenend leerde ik het wezen van de bloemen en de bomen doorgronden; het innerlijk van het landschap vast te leggen op papier. De planten moeten herkenbaar zijn, zonder dat de tekening fotografisch wordt. De kleuren zetten de vorm in werking. Meer dan 30 jaar heb ik letterlijk tussen de planten gezeten. Alle stemmingen vertaalde ik in het droge pastelkrijt. De samenhang van de vijf elementen heeft mij altijd geïnspireerd. ’s Zomers buiten in de natuur en ’s winters binnen in mijn atelier, mijn binnennatuur. De bron heeft zich verlegd, verruimd. Het onderzoek is een zoektocht geworden van de ziel naar God.” Op poëtische en meditatieve wijze ontstaan zowel beelden van de natuur in haar vele verschijningsvormen, als beelden van sprookjes, circus, Boeddha, engelen en Bijbelse verhalen.

De imaginaire gerichtheid wordt steeds meer literair getint door de themakeuze als:
“Het boek Job”;
“Dante’s Divina Commedia in 111 pastels”;
“De profeet”, bij het gedicht van A. Poesjkin;
“Christoforus, de legende van een heilige”;
“De dwerg”, bij de ballade van F. Schubert;
“De sneeuwkoningin”, het sprookje van H. C. Andersen, en vele andere verhalen.

Veel van deze thema’s zijn in boekvorm verschenen.

“Het boek Jonah”, een serie van 55 pastels, is de hele zomer te zien in de Westerkerk te Enkhuizen. Die tentoonstelling loopt t/m 11 september 2016.

www.jukehudig.nl
info@jukehudig.nl