Zen in Zuiderwoude, shakuhachi & harp

Het programma bestaat uit traditionele Japanse stukken: honkyoku, geïnspireerd door natuur en stilte.

  1. Hontechosi, shakuhachi
  2. Hans Otte: Das Buch der Klänge, harp
  3. Gorō Yamaguchi: Tsuru no sugomori (nest van de kraanvogels), shakuhachi
  4. Arnold Marinissen: Six Gardens, harp
  5. Hi fu mi Hachigaeshi (1,2,3 / do,re,mi…geef de kom terug), shakuhachi / Carillo monochord
  6. Arnold Marinissen: Six Gardens, harp
  7. Shika no tone (de verre roep van het hert), shakuhachi
  8. Hans Otte: Das Buch der Klänge, harp / shakuhachi

Ernestine Stoop

Harpiste Ernestine Stoop is o.a. lid van het Nieuw Ensemble en het Asko Ensemble en speelt zowel klassiek als eigentijds als niet-westers repertoire. Zo werkte zij niet alleen samen met Theo Loevendie, Pierre Boulez, Louis Andriessen maar ook met Isang Yun, Karlheinz Stockhausen, Toots Tielemans, Mathilde Santing en Van Dyke Parks. Met het Nieuw Ensemble maakte zij een tournee door China (in 1997 het eerste hedendaags, niet-chinees optreden).

Harrie Starreveld

Fluitist Harrie Starreveld soleerde o.a. bij het Residentie Orkest, het Radio Kamerorkest, het Schoenberg Ensemble, het Chicago Chamber Orchestra, het Nieuw Ensemble en Slagwerkgroep Den Haag. Hij won het Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours in 1978 en een Edison in 1993.Starreveld is gespecialiseerd in Aziatische muziek: hij bespeelt de Chinese fluit en de Japanse shakuhachi, improviseert op Noord-Indiase raga’s, en volgde lessen bij de Zen boeddhist Ikkei Hanada.

Shakuhachi

De bamboe-fluit kwam in de 9de eeuw naar  Japan vanuit China. De shakuhachi wijkt echter nogal af van zijn continentale voorloper, als resultaat van eeuwenlange geïsoleerde evolutie in Japan. Gedurende de middeleeuwen werd de shakuhachi gebruikt door monniken van de Fuke Zen sekte (Zen boeddhisme), bekend als de Komuso monniken (“priesters van het niets en leegte”), die het hanteerden als een spiritueel instrument. De naam shakuhachi betekent letterlijk “voet acht” of wel 1.8 en geeft de lengte van de fluit aan; ± 55 cm. Hij wordt traditioneel vervaardigd van madake bamboe dat alleen te vinden is in Azië. De shakuhachi muziek is vaak een reflexie van de natuur. Belangrijk zijn de stiltes in de muziek dat in Japan „ma” wordt genoemd.

toegang 10€ per persoon