UITVERKOCHT

GEEN PLAATSEN MEER BESCHIKBAAR!

Sytse Buwalda keert terug naar zijn geboortedorp Zuiderwoude. Hij zingt voor ons ‘Die Winterreise’ van Schubert.

Winterreise (Poëzie: Wilhelm Müller (1794-1827) en Muziek: Franz Schubert (1797-1828))

‘Deze liederen hebben me meer aangegrepen dan welk andere lied dan ook,’ aldus Schubert. Hij nodigde zijn vriend Joseph Spaun uit, te komen luisteren naar de inmiddels wereldberoemde liederencyclus. ‘Daarna zong hij de hele Winterreise met een stem vol emotie. We waren verrast door de beklemmende sfeer.’

Centraal in Winterreise staat een verloren liefde. De mannelijke hoofpersoon is door zijn geliefde aan de kant gezet voor een ander. Midden in de nacht verlaat hij het huis om aan een levenslange zoektocht te beginnen. Hij rouwt over het verlies en de afwijzing. Aan de hand van ontmoetingen en gebeurtenissen onderweg, geven de liederen de gemoedstoestand van de dolende wandelaar weer. De cyclus werkt toe naar het levenseinde van de eenzame man, maar wordt vlak voor zijn sterven afgebroken.

Concert op 5 februari 2017: aanvang 16:00 (tot 17:30 met een korte pauze)

Plaatsen reserveren – €15,-: jeanneklein@planet.nl (bij reserveren graag naam en woonplaats vermelden) Programmaboekjes met tekst en uitleg a €2,50

 

Sytse Buwalda (alto) begon zijn zangstudie op vijftienjarige leeftijd bij Paul Hameleers en vervolgde zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer.  Al meer dan dertig jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en had hij het genoegen om met muzikale grootheden te mogen werken zoals Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Alan Curtis en Edo de Waart in festivals zoals Het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, Settimane Musicale Senese in Sienna, Festival Arte Sacro Madrid, Lucerne Festival, Händel Festspiele Halle, Wratislawa Cantans and Festival Ancient Music Tochigi.

Het zingen van liederen is één van zijn grootste passies. Samen met luitist/gitarist David van Ooijen oogst hij in Europa veel succes met zijn bijzondere, verhalende recitals.

Met gitariste Saskia Spinder en mandolinist Ferdinand Binnendijk vormt hij sinds 2012 het Asteria Ensemble. Het repertoire bestaat uit speciaal voor dit ensemble gecomponeerde muziekstukken door o.a. Leo Brouwer, Viktor Khioulaphides en Daan Manneke, en bijzondere arrangementen van werken van o.a. Schubert, Mendelssohn en DeFalla.

Sytse Buwalda soleerde op meer dan 130 cd’s. Zijn cd-oeuvre omvat, naast 9 solo cd’s, o.a. de wereldpremiere van Arminio van Händel o.l.v. Alan Curtis; Susanna en Theodora van Händel o.l.v. Peter Neumann, de Stabat Mater’s van Pergolesi en Vivaldi, diverse Matthäus Passionen, alle Bach Kantates en het Requiem van Mozart o.l.v. Pieter Jan Leusink, en de bekroonde Bach Motetten o.l.v. Sigiswald Kuijken. In 2015 verscheen de meervoudig berkoonde documentaire ‘Erbarme Dich’ van Ramon Gieling, waarin Sytse de titelaria zingt.

In 2012 werd Sytse Buwalda bekroond met de prestigieuze Premio de Honor Cuba Disco voor zijn hele cd oeuvre.

www.sytsebuwalda.nl

Steven Faber (piano) is als correpetitor, onderzoeksbegeleider en projectmanager verbonden aan de masteropleiding van het ArtEZ-conservatorium te Zwolle. Zijn pianostudie volgde hij aan de conservatoria van Zwolle en Utrecht. Na zijn eindexamen te Utrecht (1988) studeerde hij privé verder bij de gerenommeerde liedbegeleidster Tan Crone in Amsterdam. In 2014 studeerde hij aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af als Master of Education in Arts op een onderzoek dat hij samen met Hannie van Veldhoven deed naar de beoordelingspraktijk van eindexamens aan conservatoria.

Naast concerten met instrumentale ensembles verzorgt hij vooral recitals met zangers. In dit genre nam hij ook enkele cd’s op. Partners op het podium zijn o.a. Heleen Koele, Ineke Vlogtman, Rosanne van Sandwijk en Pieter Hendriks. Met het Midas Ensemble (Clara de Vries – sopraan, Gerard Zuyderhoff – klarinet, Steven Faber – piano) maakte hij diverse tournees naar Frankrijk, Duitsland, Singapore en Indonesië. Als begeleider van masterclasses werkte hij met o.a. Roberta Alexander, Michael Chance, Alison Pearce en Barbara Hannigan, en met de operaregisseur Pierre Audi.

Regelmatig wordt Steven gevraagd voor het uitvoeren van werken voor koor waar  piano in voorkomt, zoals de Petite messe solennelle van Rossini, de Carmina Burna van Orff en de Saint Nicolas Cantata van Britten. Als dat stukken zijn voor vier handen c.q. twee piano’s is de pianiste Micha van Weers de vaste duopartner van Steven. Voor o.a. het Kameroperahuis en Schatkameropera vervulde hij opdrachten als repetitor, muzikaal leider, componist, of op het podium als deelnemer aan de theatrale handeling, al of niet zingend.

www.facebook.com/stevenfaberpiano/