.

Kracht, kwetsbaarheid en schoonheid, vastgelegd in houtskool en inkt. Dat kenmerkt de tentoonstelling Veilig in de Kudde van Philine van der Vegte, die van 1 tot 23 augustus in de kerk van Zuiderwoude te zien is. Wie voor deze levensgrote tekeningen van schapen en kuddes staat, waant zich even honderd meter verderop in het Waterlandse landschap. 

Philine van der Vegte is een figuratief schilder, klassiek geschoold op de Wackers Academie in Amsterdam. Ze schildert wat ze om zich heen ziet op haar boerderij in Katwoude: portretten naar het leven, dieren en landschappen. Met een beperkt en tonaal palet weet ze het karakter van haar modellen te vangen. 

.

.

‘Mijn onderwerpen liggen dicht bij huis: mensen, vee en boerenlandschappen in mijn omgeving’, legt Philine van der Vegte uit. ‘Ik schilder snel en probeer de frisheid van een schets te bewaren in mijn schilderijen. De nadruk ligt op vorm en toon. Ik wil graag een tijdloze schoonheid laten zien, zonder in nostalgie te vervallen. Op dit moment ligt de focus van mijn werk op het schilderen van vee: schapen, koeien en paarden. Hun fysieke kracht is, zeker van dichtbij, intimiderend, maar hun afhankelijkheid en kwetsbaarheid zijn groot.’

Philine won drie jaar achtereen een prijs op Kunst Kijken Volendam. Verder werd ze in 2017 genomineerd op schilderfestival Noordwijk en exposeerde ze met de Zomerexpo Water in Museum De Fundatie en Museumnacht Antwerpen in het DIVA museum. Ook won ze een prijs op plein air festival Pintar Rapido Amsterdam. In 2019 exposeerde ze in het Rijksmuseum met ‘Lang leve Rembrandt’ en deed ze mee aan het televisieprogramma Sterren op het doek. In 2021 exposeert ze solo in Waterlands Museum De Speeltoren. Deze tentoonstelling is daarvan alvast een voorproefje.

Expositie: Veilig in de kudde

Van zaterdag 1 augustus tot en met zondag 23 augustus.

Op zaterdag 1 augustus is Philine zelf aanwezig om vragen te beantwoorden over haar werk.

Dinsdag tot en met zondag van 13:00 tot 16:00 uur.

Maandag gesloten. 

http://www.philinevandervegte.com