Frits Heimans is beeldend kunstenaar, psycholoog en saxofonist. Zijn abstracte en expressionistische schilderijen hebben altijd een relatie met muziek (jazz), psychologie (menselijke relaties) en de stedelijke omgeving die Nederland zo kenmerkt: industrieel, lineair en met veel water. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar treedt Frits veel op met zijn bekende Art Beat Saxophone Quartet: vier saxofonisten die hun eigen repertoire schrijven. Daarnaast is hij docent op het Conservatorium van Amsterdam.

Kerk van Zuiderwoude | opening zaterdag 28 april 2018 | 16:00 | gratis toegang

Kerk open op 28/29 april, 5/6 mei, 10/12/13 mei en 19/20/21 mei 2018, van 12 tot 16 uur

 

Frits Heimans (1952), schilder en musicus 

Frits was al jong opzoek naar uitdrukkingsvormen. Hoewel beeldend werk al vroeg zijn interesse had, werd musiceren zijn eerste expressievorm. Na zijn studie psychologie deed hij een studie saxofoon aan het Sweelinck Conservatoriumin Amsterdam en begon hij een leven als musicus. Ondertussen stond zijn ontwikkeling op beeldend vlak niet stil.

Beeldende kunst en architectuur betekenen veel voor hem. Het handwerk van improvisatie en compositie uit de muziek blijkt ook op vele manieren toepasbaar op de beeldende disciplines. Tekenen en schilderen groeiden langzaam maar zeker uit tot zijn belangrijkste uitdrukkingsvorm en schonken hem de grootste artistieke vrijheid. Nu werkt Heimans als beeldend kunstenaar en als musicus.

Werk

Een rijk en gevarieerd kleurpalet kenmerkt zijn werk. Met abstractie als overkoepelend stijlmiddel zijn in zijn schilderwerk ook regelmatig figuratieve en architectonische elementen te ontdekken. Gidsen voor het proces van creëren zijn structuur en compositie in relatie tot muziek, psychologie als eeuwige speurtocht naar de essentie van het leven, architectuur als ruimtelijke maat voor hoe je in het leven staat, intuïtie en spontaniteit.

 

 

Zomer 2018 – Overige exposanten

Toon Vieijra: 26-5 t/m 17-6-2018.  Kunstvorm : fotografie, kleur.

Frans Buissink: 23-6 t/m 2-8-2018.  Kunstvorm: Schilderijen, olieverf.

Ike Smitskamp: 4-8 t/m 30-8-2018. Kunstvorm: Schilderijen en cross-overs tussen olieverf, foto’s en tekening.

Rob Geers: 1-9 t/m  30-9-2018. Kunstvorm:  Fotografie, zwart-wit en kleur.