In een minimalistisch decor van bruidsbed en sluier gaven de zangers van de Hojotoho-studio zondag een prachtig concert in het kerkje van Zuiderwoude. Alle zangers waren uitgedost in kostuum.

Het eerste stuk dat werd gespeeld was La voix humaine, gecomponeerd door Poulenc en geschreven door Cocteau – welbekend van de toneeluitvoering van de Toneelgroep Amsterdam. Het werd schitterend gezongen en geloofwaardig geacteerd door de sopraan Christina Schönbach (zie grote foto – copyrights 2017 Ria Houweling).

Het tweede stuk was Der Schauspieldirektor van Mozart, een komisch Singspiel met gesproken dialogen, waarbij twee sopranen elkaar de loef afstaken. Het was erg humoristisch en goed geacteerd. Door omstandigheden kon de aangekondigde Koffiekantate van Bach niet gespeeld worden.

Nathalie Denyft  foto 2017 copyrights Ria Houweling.

Podium voor operazangers

De bekende Monnickendamse sopraan Wiebke Göetjes leidde de werken in door er iets over te vertellen. Daarnaast vertelde ze hoe het is om als operazanger door het leven te gaan. Als operazangers zijn afgestudeerd aan het conservatorium, vallen zij vaak in een gat. De grotere operahuizen hebben agenten en houden audities, maar zonder ervaring komen zangers niet in aanmerking voor een rol. Wiebke Göetjes biedt afgestudeerden en gevorderde amateurs een podium. Vanuit haar Hojotoho-studio organiseert ze workshops, acteerlessen, privé-zanglessen, bewegingslessen en concerten. Zo helpt zij jonge operazangers bij het starten van hun carrière.

Aanstekelijk optreden

Al met al was het een aanstekelijk optreden. Het was merkbaar dat deze operazangers gewend zijn om grote operagebouwen onversterkt te vullen: ook buiten het kerkje in Zuiderwoude was het concert goed te horen. Menig langsfietsende toerist wilde naar binnen of bleef buiten staan luisteren.

Meer foto’s van het concert zijn te bekijken op de Facebook-pagina van Ria Houweling van Waterland in Beeld.