Traditiegetrouw organiseert de CatharinaStichting op 1 januari een nieuwjaarsconcert met muziek van Bach op één instrument. Dit jaar speelt Menno van Delft Bach op klavecimbel, orgel en klavichord. Menno van Delft treedt wereldwijd op als solist en continuospeler en was vaak te horen op radio en televisie. Wij zijn trots dat we hem mogen verwelkomen in Zuiderwoude!

Wanneer: Maandag 1 januari, 16:00-17:00 uur (kerk open om 15:30 – feestelijke ontvangst met bubbels!)
Waar: Kerk van Zuiderwoude (Zuiderwouder Dorpsstraat 1)
Entree: 10 euro – graag contant, hoeft niet gepast
Reserveren: Ons nieuwjaarsconcert is meestal zeer goed bezocht. Reserveren is dus aanbevolen. Stuur hiervoor een e-mail aan jeanneklein@planet.nl.
Parkeren: Bij de kerk is beperkte parkeerruimte. Parkeer eventueel op de Gouw of bij het Dorpshuis (Zuiderwouder Dorpsstraat 41).

Over de instrumenten

Orgel
De kerk van Zuiderwoude heeft een fraai klein orgel, dat voornamelijk bestaat uit 18de-eeuws pijpwerk. Het orgel heeft geen volledig pedaal, waardoor de grote orgelwerken van Bach niet kunnen worden gespeeld, maar door de levendige en heldere klank is het instrument wel zeer geschikt voor Bachs polyfonie.

Klavecimbel
Op het klavecimbel speelt Menno van Delft uit het Wolhtemperierte Klavier, Boek 1. Het instrument is gebouwd naar een origineel dat Bach zelf heeft aangeschaft.

Klavichord
Het klavichord is het zachtste van de drie instrumenten en wordt daarom ook wel het fluisterklavier genoemd. Met zijn grote dynamiek en buigzame klank en touché biedt het klavichord weer andere mogelijkheden dan orgel en klavecimbel. Ook op dit instrument speelt Menno van Delft, geheel naar de traditie van het nieuwjaarsconcert, muziek van Bach.

Over Menno van Delft

Menno van Delft (Amsterdam, 1963) studeerde klavecimbel, orgel en muziekwetenschappen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1988 was hij finalist op het Bach-concours in Hamburg, waar hij de klavichordprijs won. Een jaar later maakte hij zijn debuut op het Holland Festival Oude Muziek te Utrecht. Hij gaf concerten en masterclasses in heel Europa en in de Verenigde Staten, maakte talrijke opnamen voor radio en televisie en was te gast op diverse Bachfeste van de Neue Bachgesellschaft.

Als continuospeler en solist concerteerde hij met diverse ensembles en orkesten, waaronder het Schönbrunn Ensemble, de Nederlandse Opera, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerkoor en de Nederlandse Bachvereniging.

In 1992 richtte Menno van Delft Das Zimmermannsche Caffee op, een ensemble dat zich specialiseert in orkestrale en kamermuzikale werken uit de barok. Daarnaast voert hij renaissancemuziek uit met zijn vocale ensemble Jan van Ruusbroec. Bovendien is hij continuospeler en solist van de New Dutch Academy. Met Siebe Henstra vormt hij dan nog het klavichord-duo De Prallende Doppelschlag, en met Stefano Demicheli (Turijn) het klavecimbel-duo La Bassa Fiamenga.

Menno van Delft maakte diverse opnamen met werken van Bach, zoals de zes vioolsonates, het Musikalisches Opfer, Die Kunst der Fuge en de klaviertoccataʼs. Ook werkte hij mee aan een integrale opname van de klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck. Hiervoor werd hij o.a. onderscheiden met een Edison 2003 en de Deutsche Schallplatten Kritik Preis.

Menno geeft lezingen en publiceert over onderwerpen als het vroege klavierrepertoire, uitvoeringspraktijk en klaviertechniek. Sinds 1995 doceert hij klavecimbel, klavichord, basso continuo en ensemblespel aan het Conservatorium van Amsterdam.
Meer info op de website van Menno van Delft.

Voorproefje?
Hier hoort u Menno van Delft op klavichord.
En hier ziet en hoort u Menno aan het werk: