16 Augustus t/m 4 September; De fototentoonstelling “Verlaten huizen 2012 – 2015”. Elke dag t/m zondag 4 september in de kerk van Zuiderwoude van 12:00 – 15:00 uur. Boek met Foto’s van Toon Vieijra en teksten van Paulien Bom te koop in de kerk.

Vier verlaten huizen

De bewoners zijn verhuisd naar een woonzorgcentrum, overleden, of, in het geval van de dominee, met emeritaat. Na hun vertrek vertellen de muren, vloeren en plafonds verhalen van soms wel honderd jaar oud. Het schilderijtje dat is blijven hangen, de zelfgehaakte gordijntjes of het paar oude schoenen herinneren aan de laatste bewoners.

De leegstaande huizen ademen de sfeer van vroeger, van een tijd die voorbij is. De huizen zijn inmiddels grondig gerenoveerd door hun nieuwe bewoners. Veel van hen komen uit de stad. Zij zullen op hun beurt de geschiedenis van het dorp kleuren.
Het speelt zich af in Zuiderwoude, een 100 huizen tellend dorpje vlak bij de Gouwzee. Het verhaal dat hiermee verteld wordt is exemplarisch voor veel andere dorpen in Waterland.

Paulien Bom en Toon Vieijra hebben van de oorspronkelijke bewoners, hun familie of van de huidige eigenaren toestemming gekregen om de verlaten huizen van binnen en van buiten te fotograferen en de verhalen van de boer, de koopman, de burger en de dominee op te tekenen. Het zijn intieme portretten in woord en beeld.

Het boek

Het boek dat bij de tentoonstelling hoort nodigt uit: kijk naar de schoonheid van dit dorp, luister naar de verhalen die er leven en draag zorg voor wat vorige generaties hebben opgebouwd.

Paulien Bom woont sinds 2008 in Zuiderwoude. Ze is schrijfster, freelance publicist en schrijft levensboeken in opdracht. www.paulienbom.nl

Toon Vieijra woont sinds 2008 in Zuiderwoude. Is Freelance fotograaf en componist. Was tot 2014 als docent Muziektechnologie verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. toonvieijra.smugmug.com