Weleens een fotograaf gezien op de dijk naar Marken? Grote kans dat het Albert Roosenburg is, inwoner van Zuiderwoude. Albert is professioneel fotograaf. Jarenlang reisde hij de wereld over voor zijn foto’s. Hij trok de Sahara door in een Toyota Landcruiser, wisselde armbanden uit met de Touareg in Timboektoe en woonde maandenlang bij de Maasai, de bekende Afrikaanse herders in hun rode gewaden. Hij maakte vriendschappen voor het leven. Op Alberts website zijn veel foto’s te zien uit deze tijd. 

Maar ook Nederland is mooi. Ook al was Albert voor zijn fotografiewerk afhankelijk van de stad, hij is altijd een buitenmens gebleven. Speciaal voor deze expositie maakte hij een serie landschapsfoto’s van de Gouwzee en het IJsselmeer. Feilloos weet hij wanneer er mooi licht op komst is. Dan pakt hij zijn apparatuur en rept hij zich naar de dijk. “Mijn ouders waren ook al zo. Mijn moeder was schilder. Als er een mooie lucht kwam, werd er een schildersezel voor het raam gezet en liet ze het eten aanbranden.” Toch kost het maken van een plaatje veel tijd. In afwachting van het ideale licht zit Albert op de dijk muziek te studeren, met een koptelefoon op, een partituur op schoot en de camera’s in de aanslag.

En dan komt het. Het licht. De luchten. De wolken. De spiegelingen. Het lijnenspel. Het spektakel. “Dat is wat ik aan het najagen ben,” zegt Albert, “Het spektakel in het gewelf.” Het hemelgewelf, ’t zwerk: dat woord omvat alles wat hem fascineert aan deze luchten. “Het effect van het IJsselmeer en de Gouwzee, de weerkaatsing in het water, dat is iets heel speciaals. De spiegeling geeft een extra dimensie.”

“Het houdt me steeds meer bezig. Het is eindeloos. Ik kan bijna iedere dag een plaat maken.”

Dit voorjaar kunt u de werken van Albert Roosenburg bezichtigen (en eventueel aanschaffen) in het kerkje van Zuiderwoude. De kerk is elk weekend geopend van 12.00 tot 16.00 uur, ook op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag. Op een aantal dagen is de fotograaf zelf aanwezig (zie hieronder).

Waar: Kerkje van Zuiderwoude
Wanneer:
Ieder weekend vanaf 29 april tot en met 5 juni
Feestdagen: Ook geopend op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag
Openingstijden: Van 12.00 tot 16.00
Fotograaf aanwezig: 30 april, 7 mei, 25 mei, 26 mei, 27 mei, 28 mei, 3 juni, 4 juni, 5 juni.

 

Meer informatie: www.albertfoto.nl