Kunst van uiteenlopende kunstenaars. Prikkelend, verrassend, en telkens met een geheel eigen kijk op de wereld. Daarmee trekt CatharinaStichting Zuiderwoude jaarlijk duizenden mensen naar de kerk in het Waterlandse dorp. In dat kader organiseert de stichting vanaf 14 tot en met 29 september een expositie van beeldend kunstenaar Carolien Broersen.

Kerk te Zuiderwoude open: van 12:00 tot 16:00 in de weekenden van zaterdag 14 september t/m zondag 29 september

Feestelijke opening met muzikaal intermezzo

Zelf omschrijft Broersen haar discipline als ‘beeld-bouwer’. Ze bouwt haar werken op uit diverse materialen die samen een nieuwe blik op de wereld vormen. En hoe veelzijdig en origineel haar werk ook is, haar objecten hebben één gemene deler: zowel het thema als materiaal heeft direct te maken met de natuur. Van takken, schelpen, boomstammen en slakkenhuizen maakt ze weer nieuwe vormen die voor een andere kijk op de bekende vormen zorgen. De tentoonstelling met hoogtepunten uit haar werk wordt om 12:00 uur feestelijk geopend met onder andere een muzikaal intermezzo. 

Oneindig veel vormen

Carolien Broersen exposeert haar werk al sinds 2000. Haar collectie bestond toen uit werken van onder andere zaaddozen, bladeren, stenen en wortels. Sindsdien is het werken met deze materialen nooit meer gestopt. De vele vormen die objecten uit de natuur hebben, bieden weer talloze mogelijkheden voor nieuwe vormen. Vormen die in hun nieuwe opzet door lijken te groeien, ook al kan dat in werkelijkheid niet. Het levert intrigerende werken op die even vertrouwd als vernieuwend overkomen. Als dode materialen die weer opnieuw tot leven lijken te zijn gekomen in een nieuwe constructie. 

Ritme en ordening

‘Mijn werk wordt gekenmerkt door verwondering over de veelvormigheid in de natuur’, zegt Broersen zelf. ‘Het is een ontdekkingstocht die ik verbeeld in objecten waarin ik gebruik maak van restanten uit de levende natuur. Het is mijn drijfveer om daarmee uitdrukking te geven aan mijn plek in dit bestaan.’ De laatste jaren put Broersen vooral inspiratie uit de verschillende groeiwijzen van bomen. Het onderwerp van haar werk sluit daarbij altijd aan op het gebruikte materiaal. Met veel gebruik van ritme en ordening geeft ze de groei en de loop van de dingen weer. Takken die zo gegroeid lijken te zijn dat ze weer aan elkaar vast zijn gesmolten. Boomstammen die hun tentakels uit lijken te slaan en zo een nieuw netwerk vormen. Een constructie van takken die samen de verschijning krijgen van een mythische slang. 

‘Een werk moet groeien als een zaadje in de natuur’

Naast haar vrije werk als kunstenaar geeft Broersen ook les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Zowel met haar educatie als haar objecten wil ze mensen enthousiast maken voor hun leefomgeving. Ze leert haar publiek kijken, ervaren en daar op een creatieve manier mee om te gaan. Vanzelfsprekend spelen de natuurprojecten een belangrijke rol in de lessen, maar ook beeldhouwen, tekenen en schilderen komen aan bod. In alle disciplines draait het om bewust worden van de ruimte, waarnemen, ontdekken, fantaseren, werken met verschillende materialen en technieken, reflecteren en evalueren. ‘Een werkstuk moet groeien als een zaadje in de natuur. Het werk moet verrassen. Als het goed is had je van tevoren niet kunnen bedenken dat je dit zou maken.’